Fascia behandeling.

Wat is Fascia?

Fascia behoort tot het bindweefsel en verbindt alles in het lichaam met elkaar. Het zit als een laagje/vlies om alle spieren, botten, zenuwen, bloedvaten en organen (denk aan het vliesje bij kipfilet of een mandarijn ). Het zorgt ervoor dat alle verschillende onderdelen van elkaar gescheiden blijven maar tegelijkertijd houdt het ook alles bij elkaar.
Fascia ondersteunt, houdt de organen op zijn plek en scheidt alles van elkaar. Het vult holtes op zodat het ook een soort schokdemper is.

Gezond fascia lijkt op een web met lange draden die over elkaar heen en weer kunnen bewegen. Het is een weefsel wat kan glijden maar ook een beetje kan samentrekken.

Er zitten heel veel zenuwen en zenuwuiteinden in de fascia. De zenuwen registeren bewegingen, houdingen en pijn/ongemak. Wanneer er ongemak of pijn in het lichaam is kunnen er op deze plekken verklevingen in de fascia ontstaan. Door deze verklevingen worden de bewegingen in de spieren, gewrichten en organen worden beperkt.

 

 

De behandeling.

Tijdens het losmaken van het vastzittende bindweefsel (verklevingen) met de fascia ros zorgen we er niet alleen voor dat het paard weer een ‘grotere jas’ krijgt maar kan het ook zijn dat het echte probleem naar voren komt.
Doordat we de fascia losmaken is het paard zijn compensatie kwijt, hierdoor kan je goed zien waar het echte probleem zit en daar kan ik als osteopaat dan weer heel fijn op in spelen.
Bijvoorbeeld wanneer de Fascia Thoracolumbalis (foto 3) vast zit kan het paard niet meer een goede flexie/extensie beweging maken in de rug. Deze beweging is nodig voor de balans en het  ondertreden van de achterbenen.